چهارمین نشست مشورتی «فرمت مسکو» در مورد افغانستان با بیانیه مشترک نمایندگان ویژه و مقامات ارشد کشورهای روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان پایان یافت. برگزیدهای از بیانیه پایانی شرکتکنندگان این نشست به شرح ذیل است: شرکتکنندگان نشست بر تعهد خود برای ایجاد یک افغانستان صلحآمیز، یکپارچه، آزاد و عاری […]
چهارمین نشست مشورتی «فرمت مسکو» در مورد افغانستان با بیانیه مشترک نمایندگان ویژه و مقامات ارشد کشورهای روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان پایان یافت.
برگزیدهای از بیانیه پایانی شرکتکنندگان این نشست به شرح ذیل است:
- شرکتکنندگان نشست بر تعهد خود برای ایجاد یک افغانستان صلحآمیز، یکپارچه، آزاد و عاری از تهدیدات تروریستی و قاچاق مواد مخدر تأکید کردند.
- درخواست شد افغانستان به تعهدات خود برای ریشهکن کردن تروریسم و قاچاق مواد مخدر عمل کنند، اقدامات ملموستری علیه همه سازمانهای تروریستی اتخاذ کنند، و قاطعانه با آنها مقابله کرده و نابودشان کنند تا اطمینان حاصل شود افغانستان دیگر هرگز به پناهگاه یا منبع گسترش تروریسم تبدیل نخواهد شد.
- اشتراک کنندگان همچنین بر آمادگی خود برای کمک به افغانستان در این زمینه تأکید کردند و حملات تروریستی را که غیرنظامیان بیگناه افغان را در اماکن عمومی از جمله موسسات آموزشی و حمله اخیر به سفارت روسیه در کابل هدف قرار داده بود، را به شدت محکوم نمودند.
- شرکتکنندگان استقرار تأسیسات نظامی کشورهای ثالث در افغانستان و کشورهای مجاور را غیرقابل پذیرش دانستند.
- شرکتکنندگان حمایت خود را از مقامات دولت موقت طالبان در توسعه برنامهها برای کشت جایگزین خشخاش و تلاشهای کلی آنها برای از بین بردن مشکل مواد مخدر ابراز کردند.
- شرکتکنندگان همچنین بر اهمیت تشکیل یک دولت واقعاً فراگیر که منعکس کننده منافع همه گروههای قومی-سیاسی عمده این کشور باشد تأکید کردند و تعامل عملی با دولت موقت طالبان دراینباره را ضروری دانستند.
- با اشاره به اینکه بحران اقتصادی در افغانستان میتواند منجر به مهاجرت دسته جمعی پناهجویان، تحریک افراط گرایی، تروریسم و بیثباتی شود، درباره تشدید وضعیت مهاجرت در اطراف افغانستان و تهدید بالقوه آن برای صلح و ثبات کشورهای همسایه ابراز نگرانی شد.
- خاطرنشان شد که کمک به طالبان در احیای اقتصاد افغانستان، شرایط مناسب زندگی را برای مردم ایجاد میکند و جریان مهاجرت به خارج از کشور را کاهش میدهد.
- تقویت تلاشهای مقامات دولت موقت طالبان برای تضمین حقوق و آزادیهای اساسی مردم به عنوان مسئلهای مهم مورد توجه قرار گرفت و طرفین حمایت خود را از حقوق اساسی همه اقوام از جمله اقلیتها، زنان و کودکان، فراهم کردن دسترسی برابر به عدالت و آموزش ابراز کردند.
- تأکید شد ناتو باید بار اصلی مالی بازسازی اقتصاد افغانستان پس از جنگ را بر عهده بگیرد تا رفاه مردم افغانستان بدون دخالت در امور داخلی افغانستان تضمین شود.
- تأکید شد همه اقشار جامعه افغانستان خواستار آزادسازی کامل داراییهای این کشور توسط آمریکا هستند و خواستار اتخاذ تمامی تدابیر لازم برای این امر شدند.
- خواستار ایجاد رویکردهای مشترک و هماهنگ برای همکاری با دولت موقت طالبان، از جمله در سازمان ملل شدند. اشتراککنندگان همچنین از ایجاد یک گروه بینالمللی مذاکره کننده در مورد افغانستان تحت نظارت سازمان ملل حمایت کردند.
واکنش طالبان به بیانیه مسکو
وزارت خارجه دولت موقت طالبان در بیانیهای با تأکید بر اینکه از سازوکارهای منطقهای درباره افغانستان استقبال میکند، تأکید بیانیه پایانی نشست مسکو بر افغانستان صلحآمیز، متحد، مستقل، بیطرف و از لحاظ اقتصادی پیشرفته را درخور ستایش دانست.
بیانیه در ادامه از تأکید همه شرکتکنندگان چهارمین نشست مشورتی «فرمت مسکو» در مورد افغانستان بر ضرورت تسریع تلاشهای بیشتر برای بازسازی اقتصاد افغانستان پساجنگ و نیز افزایش کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان قدردانی کرد.
دولت موقت طالبان با تأکید بر اینکه امنیت و ثبات افغانستان و منطقه به هم مرتبط است، افزود: امارت اسلامی افغانستان به عنوان یک دولت مسئول بار دیگر به کشورهای منطقه تعهد میکند که به هیچ فرد یا گروهی اجازه اقدام علیه ثبات منطقه را نخواهد داد و به همین منظور گامهای جدی علیه گروههای شرور و کشت و قاچاق مواد مخدر برداشته است.
طالبان با اشاره به مخالفت شرکتکنندگان نشست مسکو درباره احتمال تلاش کشورهای ثالث برای ایجاد پایگاه نظامی در افغانستان نیز تصریح کرد: امارت اسلامی همانطور که علیه اشغال ۲۰ ساله مبارزه کرد، اشغالی که تهدیدی مستقیم برای امنیت و ثبات افغانستان و منطقه بود، به عنوان یک نظام مستقل به هیچ کشور ثالثی اجازه نخواهد داد تا در افغانستان تأسیسات نظامی ایجاد کند.
دولت موقت طالبان که پیش از این بارها از پاکستان به دلیل اجازه به آمریکا برای استفاده از حریم هوایی این کشور علیه افغانستان انتقاد کرده است، ادامه داد: ما به همین ترتیب از سایر کشورها نیز به طور جدی میخواهیم تا خاک و حریم هوایی خود را علیه افغانستان در اختیار کشورهای دیگر نگذارند.
Sunday, 22 December , 2024