نشست «میان افغانان» پیش از چاشت امروز (یک‌شنبه، ۱۶ سرطان) در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد. این نشست که برای دو روز ادامه خواهد داشت، در آن در حدود ۷۰ تن از نماینده‌گان جامعۀ مدنی، فعالان عرصۀ حقوق زن، احزاب سیاسی و ۱۷نمایندۀ گروۀ طالبان، شرکت کرده‌اند. منابع آگاه از این نشست، می‌گویند که تمرکز شرکت کننده‌گان نشست میان افغانان […]

نشست «میان افغانان» پیش از چاشت امروز (یک‌شنبه، ۱۶ سرطان) در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد.

این نشست که برای دو روز ادامه خواهد داشت، در آن در حدود ۷۰ تن از نماینده‌گان جامعۀ مدنی، فعالان عرصۀ حقوق زن، احزاب سیاسی و ۱۷نمایندۀ گروۀ طالبان، شرکت کرده‌اند.

منابع آگاه از این نشست، می‌گویند که تمرکز شرکت کننده‌گان نشست میان افغانان بر شناسایی و اولویت‌بندی مسایل کلیدی و نیز ایجاد یک راه‌کار برای مدیریت گفت‌وگوهای صلح خواهد بود.

دقایقی پس از آغاز این نشست، مطلق بن ماجد القحطانی، نمایندۀ ویژۀ وزیر خارجۀ قطر گفت: «بحران افغانستان در نخست به افغان‌ها تعلق دارد و این نشست میان افغانان است و ما همواره می‌گوییم که افغان‌ها می‌توانند این مسأله را حل کنند. ما در ازمیان برداشتن جنگ دوام‌دار به افغان‌ها کمک می‌کنیم.»

او افزود که نبرد کنونی در افغانستان راه حل نظامی ندارد و هیچ طرفی از راه نظامی پیروز نخواهد شد: «نمی‌توان آن را [جنگ] از راه نظامی ازمیان برداشت. از همین‌رو، به افغان‌ها و کشورهای دخیل و کشورهای منطقه می‌گوییم که باید گفت‌وگو شود، هماهنگی شود و طرف‌های گوناگون با هم بنشینند. میان تمامی کشورهای دخیل، هماهنگی باشد.»

او در پاسخ به این پرسش که آیا طالبان و امریکا برای رسیدن به یک توافق نزدیک شده‌اند یا خیر گفت: «می‌خواهم تأکید کنم که پیشرفت‌های بسیار بزرگی به دست آمده‌اند و امیدواریم که بتوانیم در جریان امسال، یک توافق را اعلام کنیم.»

این در حالی است که گفت‌وگوهای امریکا و طالبان برای دو روز متوقف شده‌اند. زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان دلیل توقف این گفت‌‎وگوها را برگزاری نشست میان افغانان خوانده‌است.

در همین حال، سهیل شاهین، سخن‌گوی دفتر طالبان در قطر به‌ طلوع‌‎نیوز گفت که گفت‌وگوهای طالبان با امریکا پس از نشست میان افغانان از سر گرفته خواهد شد.

او دربارۀ نشست میان افغانان اما خوشبین به نظر می‌رسد: «همانظوری‌که از نام کنفراس روشن است که این کنفراس بین‌الافغانی برای صلح است و طبعأ هرکس در این کنفراس نظر شخصی خودرا که چگونه در افغانستان صلح بیاید، شریک خواهد ساخت.»

در نشست میان افغانان، شماری از مقام‌های حکومت افغانستان نیز شرکت کرده‌اند؛ اما گفته شده‌است که آن‌ها در این نشست، از حکومت نماینده‌گی نمی‌کنند.

متین بیک، رییس ارگان‌های محل یکی از مقام‌های حکومت است که در این نشست حضور دارد. او گفت که در این نشست شماری از چهره‌های جوان شرکت کرده‌اند و واقعیت‌های جامعۀ امروز را مطرح خواهند کرد.

نادر نادری، رییس کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی مقام دیگری حکومتی است که در این نشست شرکت کرده‌است.

زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان نیز در نشست میان افغانان حضور دارد. او ابراز امیدواری کرد که این نشست برای صلح در افغانستان دریچۀ تازه‌یی را بگشاید: «همه تشویق شدند تا از این فرصت استفاده کنند. مردم افغانستان صلح می‌خواهند و مسؤولیت کسانی که در این نشست هستند، باید از این فرصت برای ختم جنگ استفاده کنند. و این نشست یک شروع خوب و یک روز خوب برای افغانستان است.»