همزمان با خروج نظامیان تروریست آمریکایی از افغانستان شماری از علما، دانشگاهیان و سیاسیون از داخل و خارج افغانستان در نشستی در کابل، پیامدهای حضور ۲۰ ساله آمریکا در آن کشور را بررسی کردند. شرکت کنندگان در این نشست، توسعه طلبی آمریکای جهانخوار را دلیل حضور این کشور در افغانستان و منطقه دانستند و گفتند: “گسترش درگیری ها به همه مناطق […]
همزمان با خروج نظامیان تروریست آمریکایی از افغانستان شماری از علما، دانشگاهیان و سیاسیون از داخل و خارج افغانستان در نشستی در کابل، پیامدهای حضور ۲۰ ساله آمریکا در آن کشور را بررسی کردند.
شرکت کنندگان در این نشست، توسعه طلبی آمریکای جهانخوار را دلیل حضور این کشور در افغانستان و منطقه دانستند و گفتند: “گسترش درگیری ها به همه مناطق افغانستان و حملات تروریستی از پیامدهای این حضور بوده است.”
شرکت کنندگان تاکید کردند: “آمریکا به بهانه برقراری امنیت و صلح به افغانستان حمله کرد، اما جنگ و درگیری و قاچاق مواد مخدر در این کشور تشدید و بیشتر شده است.”
«عبدالطیف پدرام» رئیس جزب کنگره ملی افغانستان در این نشست گفت: “آمریکا حتی از سازمان های حقوق بشری نیز در جهت منافع خود استفاده کرده است.”
نگاهی به بیست سال حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان در ابعاد مختلف نشان می دهد که کاخ سفید در دو دهه اشغال این کشور کارنامه شکست خورده ای را برجای گذاشته است.
آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم در سال ۲۰۰۱ افغانستان را به اشغال خود در آورد و برغم مشارکت کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در جنگ افغانستان با بیش از ۱۵۰ هزار نظامی خارجی در تامین امنیت و مهار افراط گرایی ناکام ماند.
حضور نظامی آمریکا زمینه گسترش تروریسم در افغانستان
درسال های حضور آمریکا در افغانستان نه تنها خشونت و تروریسم در این کشور کاهش نیافت بلکه دامنه فعالیت های افراط گرایانه گسترش یافت و علاوه بر طالبان، گروه تروریستی داعش نیز به یکی جلوه های تازه در به مخاطره انداختن امنیت و ثبات در افغانستان تبدیل شد.
به عبارت دیگر حضور آمریکا و ناتو در افغانستان موجب شد تا بستر بیشتری برای فعالیت گروه های تروریستی در این کشور فراهم شود و بیش از پیش جان مردم افغانستان در معرض خطر قرار گیرد.
آمریکا نه تنها نتوانست به وعده خود برای مقابله با تروریسم در افغانستان عمل کند بلکه با انجام اقدامات یکجانبه وخودسرانه از طریق عملیات هوایی و زمینی هزاران نفر از مردم این کشور را به کام مرگ فرستاد.
آمریکا با طولانی کردن جنگ در افغانستان آثار مخربی را بر زیرساخت های اقتصادی این کشور وارد کرد که این مسئله بشدت ظرفیت های تولیدی در افغانستان را از روند فعالیت های مولد خارج کرد.
در عرصه فرهنگی و اجتماعی نیز وجود شرایط جنگی و ناامنی گسترده در افغانستان سبب شد تا شاخص ها در این دو بخش روند روبه رشدی نداشته باشد و آموزش در این کشور با مخاطراتی جدی روبرو باشد.
اقدام اخیر تروریستی در مقابل مدرسه دخترانه در شهر کابل که موجب کشته ومجروح شدن دهها نفر شد از جمله مصادیق خطرات مرگبار برای عرصه فرهنگ و آموزش بشمار میرود.
آمریکا علاوه بر وعده توخالی مبارزه با تروریسم در افغانستان متعهد شده بود تا مواد مخدر و قاچاق آن در افغانستان را مهار کند، اما گزارش های بین المللی نشان می دهند که از زمان حضور آمریکا و ناتو در افغانستان کشت خشخاش و تولید انواع مواد مخدر در این کشورافزایش چهار برابری داشته است.
در شرایطی که «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا وعده داده تا سپتامبر پیش رو خاک افغانستان را ترک کند. بررسی پیامدهای مخرب حضور آمریکا و ناتو در افغانستان می تواند تا سال ها دستمایه پژوهشگران برای انجام پژوهش های دقیق در زمینه ناکامی های نیروهای خارجی در این کشور و تبعات حضور آنان بوده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
Sunday, 22 December , 2024